Moruše majú viac ako tritisícročnú históriu. Ich liečivé účinky využívali starí Číňania, v Európe potom Gréci a Rimania. Dnes ich považujeme za superpotravinu. Šťava z plodov moruše i sušenej moruše pôsobí ako veľmi silný antioxidant, ktorý podporuje zdravie nášho tela na mnohých úrovniach. Moruše obsahujú veľké množstvo vitamínov hlavne vitamín C, A, E, karotenoid zeaxantín a z minerálov napríklad železo, draslík, horčík. Plody moruše obsahujú tiež resveratrol, ktorého zvýšené hladiny v krvi sú spájané s ochranným účinkom na srdce a krvný obeh. Moruše sú prospešné pre udržanie normálnej hladiny cukru v krvi. Jeho konzumácia prospieva relaxácii a kvalite nášho kvalitného nočného spánku. Plody moruše sa považujú za antioxidant.  Ako väčšina sušeného ovocia, aj moruše podporujú zdravie čriev a pravidelné vylučovanie. Moruše sa môžu v receptoch používať ako náhrada malín a černíc. Chutia však sladšie a pripomínajú med alebo figy.

Moruše uprednostňujú teplejšie podnebie, ale vďaka svojej mrazuvzdornosti a schopnosti regenerácie znesú aj nižšie teploty v miernom pásme. Preto ju môžete bez problémov pestovať vo svojej záhrade. Pestovanie moruše je veľmi jednoduché, pretože nepotrebuje takmer nič. Výhodou je, že kvitnú neskôr, takže nezamŕzajú ako jablone, čerešne a iné naše ovocné stromy.

Moruša

moruša biela, moruša, morusa biela, morusa, morus albamoruša biela, moruša, morusa biela, morusa, morus alba
29,00 €
moruša čierna zakrslá shin-tso, morusa cierna zakrsla shin-tso, moruša, morusa, moruša zakrslá shin-tso, moruša čierna
29,00 €
moruša trnavská čierna, moruša trnavská, moruša čierna, čierna moruša, morusa trnavska cierna, morusa trnavska, morusa cierna, moruša, morusamoruša trnavská čierna, moruša trnavská, moruša čierna, čierna moruša, morusa trnavska cierna, morusa trnavska, morusa cierna, moruša, morusa
22,80 €